- Frisee o wąskich kędzierzawych liściach,
- Szpinak Baby łagodny smak i intensywny kolor,
- Escarola delikatna i chrupiąca,
- Radicchio intensywnie aromatyczna,
- Lolo Rosso krucha o subtelnym smaku.
Producent zadbał też o dokładny opis wartości odżywczych (staram się bilansować posiłki, mimo tego nie liczę każdej zjadanej kalorii, ale są osoby lubiące mieć wszystko pod kontrolą i dla nich taka informacja jest ważna):
Porcja ma ok. 140 g. Cena opakowania to 3,99 zł.
O tym, dlaczego warto jeść awokado możecie poczytać tuta jhttp://faktydlazdrowia.pl/10-korzysci-zdrowotnych-jedzenia-awokado/
Awokado Premium Hass dostępne w sieci sklepów Tesco pochodzi z Ameryki Środkowej. Na stronie www Tesco, w podkategorii smaczna strona możemy przeczytać, że jest najlepszą handlową odmianą awokado dostępną w sprzedaży przez cały rok. Pomimo twardej fioletowoczarnej skórki w środku jest dojrzałe, miękkie i gotowe do zjedzenia od razu. Dzięki bardziej wyrazistemu, aksamitnemu smakowi i kremowej strukturze rewelacyjnie komponuje się w sałatkach i pastach do kanapek, a zwłaszcza w meksykańskim guacamole serwowanym z chipsami i warzywami. Charakterystyczny dla odmiany Hass lekko orzechowy posmak nadaje potrawom mięsnym i rybnym niepowtarzalny i bardziej zdecydowany smak.
Tak jak wszystkie odmiany, tak i Awokado Hass to źródło młodości. Zawiera bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu we krwi, witaminy A i E cenne dla wyglądu skóry i włosów, a także potas regulujący rytm serca i pracę systemu nerwowego.
Również w tym przypadku na stronie ezakupów sieć Tesco przedstawia tabelkę wartości odżywczych:
Cena: 4,49 zł za 1 szt.
Lista produktów dostępnych do testowania od razu uruchomiła w mojej głowie proces "co z tym zrobić". Tak powstał pomysł na sałatkę będącą połączeniem kilku z nich.
Efekt na talerzu:
Mix stałat łącze z pokrojonym w kostkę jabłkiem i wiórkami z avocado (ja robię je zwykłą obieraczką do warzyw, ale odmiana Hass przysporzyła mi nieco trudności, więc pokroiłam nożem w dość cienkie plastry). Dodajemy garść uprażonego słonecznika. Dressing - 2 łyżki stołowe wody, łyżka stołowa oleju, mała łyżeczka octu, zioła i przyprawy (koperek, bazylia, pieprz, papryka słodka). Dla wzmocnienia smaku i efektu przełamania można dodać też łyżkę musztardy.
Sałatka wystarczyła na 4 porcje dla osób dorosłych, dla mnie była drugim śniadaniem.
Mam jeszcze kilka pomysłów i przepisów na dania z awokado, ale najpierw muszę się wybrać na zakupy :-) Mimo, że moje awokado nie było w pełni dojrzałe, to smakowało przepysznie - rzeczywiście odmiana Hass ma delikatny orzechowy posmak, co z taką samą nutą w miksie sałat dało bardzo przyjemny dla podniebienia efekt.
W kolejnych dniach będę przedstawiała pozostałe produkty otrzymane w ramach kampanii Talk Marketing "Ekspert jakości Tesco". I tradycyjnie już zapraszam do rejestracji na stronie :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Miło mi, że pozostawiasz komentarz. Zostaw też kontakt do siebie :-)